Best courses

Foglalás

Foglalj időpontot, töltsd fel a bérleted, vagy szerezd be a legújabb Bro'z cuccokat!

Üdv nálunk!

Hogy miért is érdemes hozzánk ellátogatnod?

Egy olyan terem létrehozásán dolgoztunk, mely minden korosztály számára megtalálhatóvá teszi azt a mozgásformát, mely számára kielégítő, feltöltő.

Prioritást élvez a megfelelő technikai tudással rendelkező edzők alkalmazása, akik segítségével biztonságos keretek között történhet a testedzés, a megfelelő eszközök megválasztásával, azok alkalmazásával.

Szerettünk volna egy olyan környezetet megvalósítani, ahol otthonosan érezheted magad edzés közben, az ott töltött idő valódi énidővé válik. Úgy gondoljuk, a jó hangulatú edzések alappillére egy olyan közösség kialakítása, melynek te is oszlopos tagjává válhatsz.

Legyen szó súlyemelésről, erőemelés, crossfitről, alakformálásról, személyi edzésről, csoportos edzésekről, vagy akár gyógytornász segítségére lenne szükséged, nálunk lehetőséged nyílik mindet kipróbálni.

Várunk szeretettel!


Hírek

Vágjunk rendet a funkcionális fitnesz és a CrossFit között!

Alapvetően ugyanazt a sportágat jelenti a kettő, de mégis határozott különbség van a két fogalom között.


Mivel nemcsak globálisan, hanem Magyarországon is egyre népszerűbb a funkcionális fitnesz mint sportág is, így érdemes már az elején tisztában lenni az alapjaival. Ebben az esetben már a sportág megnevezése is némi bonyolultságot okozhat. A hétköznapokban használt CrossFit kifejezés ugyanis nem fedi a teljes valóságot.

Hogy miért nem, arra Zabos Gergely, a Bro’z Debrecen funkcionálisfitnesz-terem vezetője, edzője, valamint a Cívis Multisport Sportegyesület (CMSE) elnöke adott választ.

“A funkcionális fitnesz és a CrossFit nagyrészt ugyanaz” – kezdte Zabos Gergely. Mint mondta, magának a sportágnak az általános neve a funkcionális fitnesz, amelyen belül a CrossFit cég a legnagyobb név és éppen emiatt ezzel a céggel, annak nevével kezdték azonosítani a sportágat.

“Ehhez még társul az, hogy ez a cég szervezi a legrangosabb megmérettetéseket, amelyeket CrossFit versenyeknek hívnak, ezáltal pedig megtörtént ezeknek a fogalmaknak az összemosása” – magyarázta.

Hozzátette, ha valaki úgy hivatkozik magára, hogy crossfitter, az persze mindettől függetlenül ugyanúgy elfogadott.


Keretek közé szorítanák a sportágat

Zabos Gergely szerint mégis van létjogosultsága a funkcionális fitnesz és a CrossFit megkülönböztetésének. Ennek oka pedig az, hogy az elmúlt időszakban az előbbivel kapcsolatban létrejött az International Functional Fitness Federation (iF3) nemzetközi szövetség, valamint létrehoztak országos szövetségeket is, ezek pedig mostantól elkezdhetnek különböző versenyeket, például Európa-bajnokságot, világbajnokságot szervezni szövetségi szinten.

Ezzel ellentétben a CrossFit cég hivatalos, ezekhez hasonló világméretű eseményt nem szervezhet, mert egy magáncég.

“Egy világbajnoksághoz vagy Európa-bajnoksághoz nemzeti szövetségek kellenek, ahol lehetnek nemzeti bajnokok, mint minden más sportágban. Továbbá az iF3 szövetség jelenleg azon igyekszik, hogy a funkcionális fitnesz bekerüljön az olimpiára, így viszont keretek közé kell szorítani ezt a sportot” – magyarázta a CMSE elnöke. Hozzáfűzte, ez azt jelenti, hogy nézhető és fogyasztható formába kell önteni a sportágat, olyanná kell tenni, amely elfogadhatóvá válik Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára.

Zabos Gergely példának említette a jelenlegi legrangosabb, nem hivatalos világbajnokságot, az Egyesült Államokban szervezett CrossFit Games-t. Itt a lebonyolítás szerint egy adott sportoló délelőtt és délután is kihívásokat teljesít több napon át, így ha valaki például európaiként a kedvenc sportolóját szeretné megnézni, akkor azt hajnali felkeléssel és napközbeni tévénézéssel teheti meg, de ráadásul ez néha csak 20 percet tesz ki.

“A nemzetközi szövetség jelenleg azt teszteli, hogyan tudja két órába belesűríteni a feladatokat, mivel egy olimpiára felvett sportágnak kiszámíthatónak kell lennie. A probléma ezzel az, hogy a funkcionális fitnesznek éppen a sava-borsát jelenti az, hogy egy adott versenyző lehet, hogy csak egy nappal vagy éppen aznap tudja meg konkrétan, hogy milyen kihívásokat kell teljesítenie. Valaki szerint ezekkel a lépésekkel a szövetség kiheréli a sportágat az olimpiai felvétel miatt” – fogalmazta meg Zabos Gergely.


Ellentmondásos a CrossFit cég hozzáállása

Az elnök egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet:

“Ha az alapokat nézzük, a funkcionális fitnesz sport és a CrossFit között nincs különbség. Sőt, a kettő az egy igazából, és ezen nagyon dolgozott és dolgozik a CrossFit cég továbbra is. Vagyis ők egyrészről szeretnék, ha a kettő egybe lenne mosva, mivel például, ha valaki szeretné úgy hirdetni a termét, hogy az hivatalos CrossFit terem, akkor évi néhány ezer dollár licenszdíjat kell fizetnie a cégnek” - fejtegette az elnök.

Ehhez kapcsolódóan megemlítette, hogy az összemosást tehát megpróbálja kihasználni a CrossFit cég, de közben meg, ha egy terem fizetés nélkül CrossFit teremként hirdeti magát, arra rászólnak, hogy ne tegye, tehát ebben az esetben pedig mintha a két kifejezés szétválasztásán dolgoznának.

A CMSE elnöke saját példát is hozott erre, mivel a cég ügyvédjétől ők is kaptak felszólítást tiltott tartalmak használata miatt. Itt olyanra kell gondolni, hogy a Bro’Z Debrecen egyik közösségi médiumára feltöltött képén az egyik versenyző pólóján feltűnt a cég neve, így azt le kellett venniük.


A CrossFit egyelőre egyeduralkodó a sportágban

Zabos Gergely arról is kifejtette véleményét, hogy szerinte meg tud-e honosodni itthon a funkcionális fitnesz kifejezés mint sportág:

“A magam részéről én mindig próbálok világosan fogalmazni, vagyis megkülönböztetni a funkcionális fitneszt a CrossFit-től. De az az igazság, hogy olyan szinten összeolvadt a két kifejezés, hogy például a sportorvosi igazolásokra csak a crossfitet lehet ráírni, mivel nem választható a magyar központi rendszerben a funkcionális fitnesz. Ez egy hiba valójában, de egyelőre ez van” – tudatta az elnök.

A teremvezető arról is beszélt, hogy a CrossFit cégnek végtére is az a jó, ha össze tudja mosni a saját szervezetének a nevét a funkcionális fitnesszel, mert ezzel a szövetségeket tudják gyengíteni.

Ugyanis, ha megerősödnének a szövetségek, az a jövőben azzal járhatna, hogy a CrossFit Games-en résztvevő sportolók idővel átmennének a hivatalos világbajnokságra. Zabos Gergely azért azt kiemelte, hogy ha az egyeduralkodónak számító cég valóban tenni akarna azért, hogy véglegesen összemossák nevét a sportággal, akkor jóval többet kellene nyújtania a funkcionális fitnesz jövőjéért.

Ebben a témában további cikk, ami ezt boncolgatja:

https://sites.google.com/view/crossiron/cikkek/Sportunk_neve_crossfit-CrossFit-funkcionalis_fitnesz

További hírek, cikkek »